Kombi seçimi, soğuk kış aylarında kombiden yüksek performans verimliliği alabilmek için önemli bir konudur. Kombi seçimi için öncelikle kombinin kullanılacağı evin yalıtım durumu, baktığı cephe, yaşam alanınızın metrekaresi, evdeki banyo sayısı ve evin bulunduğu kat gibi kriterler yer alır.

Ayrıca ısıtma ve sıcak su ihtiyacınızı en verimli şekilde karşılayacak ve servis hizmeti verecek bir kombi markası seçmenizi öneriyoruz.

Yoğuşmalı Kombi

Kombi Seçimi Nasıl Yapılır?

Kombi alırken öncelikle kombi seçim hesabı devreye girer.  Normal şartlarda ısı kaybı hesabı yapılmalıdır. Aksi durumda pratik kombi kapasitesini aşağıdaki metotla hesaplayabilirsiniz.

1- Isıtıcı elemanın (radyatör) tesis edileceği oda alanı ve oda yüksekliği hesaplanır.
2- Oda hacmi (m³) başına; 1.bölge:30 kcal/saat, 2.bölge: 45 kcal/saat, 3.bölge:60 kcal/saat değerlerinden ısı kaybı yapılacak dairenin bölge durumuna göre yukarıdaki değerlerden biri seçilir. İllere göre derece gün bölgelerini TS 825 standardı Sayfa 34 den bakabilirsiniz.
3- Bodrum, teras, çatı katı için ilave 15 kcal/saat zam eklenir.

Örnek :
İstanbul’da (2.bolge) de 4 katlı bir binanın 2. katındaki 120 m² ve kat yüksekliği 2,8 m olan bir evin ısı kaybı nedir?
– Alan: 120 m²  Oda Hacmi: 120 × 2,80 = 336 m³
– 2.bölge ısı kaybı değeri: 45 kcal/h
– Isı kaybı: 336 x 45= 15.120 kcal/h = 15.120 / 860 = 17.6 kW

Metrekareye göre kombi seçimi yapmak kullandığınız ısıtma sisteminden alacağınız verimin artmasını sağlar. Size en uygun yoğuşmalı kombi kapasitesini belirleyebilmek adına aşağıdaki kombi seçim tablosundan yararlanabilirsiniz:

– 160 m2’ye kadar (24kW) 20.000 kcal/saat
– 200 m2’ye kadar (30kW) 26.000 kcal/saat
– 200 m2 ve üzeri (35kW) 30.000 kcal/saat

80 m2, 100 m2, 120 m2 ve 150 m2 ev için kombi seçimi için 24kW yoğuşmalı kombi modellerini tercih edebilirsiniz. 160 m2’den daha büyük evler için kapasite seçimi yaparken ise tablodaki değerleri dikkate alabilirsiniz. Yaşam alanlarınız için kombi tercihi yaparken birçok farklı özellik etkin olmakla birlikte, m2 unsuruna göre oldukça değişiklik göstermektedir.

Radyatör Seçimi

Kombi seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da radyatör boyu ve sayısıdır. Evinizdeki radyatörlerin uzunluğu arttıkça, kullandığınız ısıtma sisteminden alacağınız verim de artar.

Radyatör uzunluğuna göre kombi seçimi yaparken aklınızda bulunması gereken bilgi şudur: Radyatör uzunluğu 5 metre – 9 metre arası olan evler için kombi kapasitesi 20.000 kcal/saat, 9 metre – 13 metre arası olan yerler için 26.000 kcal/saat, 13 metre ve üzeri evler için ise 30.000 kcal/saat kombi idealdir.

Kombi Seçimi

Kombi Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Kombi seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk husus kombinin alanında güvenilen bir markaya ait olmasıdır.
  • Faturalarınızda kötü sürprizlerle karşılaşmamak için az yakan bir kombi seçimi yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Kombi alırken mutlaka bulunduğunuz bölgede yetkili servisleri bulunan markaları tercih edin.
  • Kombinin garanti süresi, TSE, CE, ISO 9002 standartlarına uyumu, uzman kişiler tarafından kurulumlarının yapılması gibi kriterler de son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken kriterlerdir.
  • Kombinin kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olması kullanırken zorluk yaşamamanızı sağlar.
  • Kombi montajı önemli bir konudur. Alan ölçüsüne göre kombi ebatlarına dikkat edilmelidir. Eğer alanınız küçükse kompakt boyutlardaki kombiler sizin için uygun olacaktır.
  • Kombinin olası arıza durumlarında yetkili servise ödeyeceğiniz ücret, kombinin yedek parça fiyatları gibi konular da uzun vadede önemli konulardır.
  • Kombi satın alırken iç malzeme özelliklerine de dikkat etmelisiniz. İçindeki parçalar plastik olan kombileri tercih etmeyin.
  • Kombi seçimi yaparken kombinin ek birtakım fonksiyonlarının olması da kullanım esnasında çeşitli avantajlar sunar.
  • Kombi seçimi yaparken yoğuşmalı kombi, hermetik kombi, bacalı kombi gibi farklı çeşitlerle karşılaşacaksınız. Bunların özelliklerini iyice araştırarak eviniz için en uygun kombi çeşidini seçmeye dikkat edin. Bacalı kombi almayı düşünüyorsanız binanızda bir baca çıkışı olması gerekir.
  • Kombi seçimi yaparken yoğuşmalı mı tam yoğuşmalı mı olduğuna bakmayı ihmal etmeyin.
  • Kombi seçiminde fiyat avantajı son derece önemli bir husustur. Alacağınız ürünün fiyatını karşılıyor olması, cebinizi yormaması konularına da dikkat etmeyi unutmayın!